Altres

25 anys de Barcelona a ‘Carrer’ (1991-2016)

Portada de 25 anys de Barcelona a Carrer (1991-2016).

La Veu del Carrer, revista publicada per la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (Favb), va néixer l’octubre de 1991. Amb la ciutat immersa en els preparatius dels Jocs Olímpics de 1992, Carrer va dedicar la primera portada a l’aluminosi, una afecció del formigó que s’havia emprat en la construcció de milers d’habitatges durant el desenvolupisme franquista. Des d’aleshores, la revista ha continuat al llarg d’un quart de segle fent contrapès al discurs de la Barcelona oficial, donant veu als veïns i les veïnes, als barris i als moviments socials.

Butifarra! El còmic dels barris (1975-1987)

Portada de Butifarra! El còmic dels barris (1975-1987).

La revista Butifarra! va aparèixer a Barcelona el 1975, quan encara perdurava la dictadura franquista i el moviment urbà, tot exigint escollir el seu destí, experimentava un moment àlgid. L’equip inicial el van formar joves professionals com Juanjo Sarto, F. Pérez Navarro, Max, l’Avi, Ricard Soler, Carlos Vila i Alfonso López. La publicació, al principi d’aspecte certament modest, però alhora contundent, conjuminava la informació i l’opinió en defensa de campanyes i reivindicacions populars a través d’historietes, i això la distingia de les altres revistes.

Candel i Barcelona. La ciutat dels altres catalans (1958-1964)

Portada de Candel i Barcelona. La ciutat dels altres catalans (1958-1964).

Candel i Barcelona recull reportatges publicats durant el procés de gestació del llibre Els altres catalans (1964), de la primera edició del qual feia 50 anys. Partint de l’article homònim, publicat el 1958 a La Jirafa, l’antologia inclou els principals textos que Candel va redactar per a Destino, els més complets de la seva carrera i que aquí s’editen per primer cop en format de llibre, amb les fotografies originals de Ramón Dimas. Els articles porten el lector a les desaparegudes platges de Can Tunis, la festa major de Sants, el mercat del Born...

Guia informal de la Barcelona dels anys 70

Portada de la Guia informal de la Barcelona dels anys 70.

La Guia informal de la Barcelona dels anys 70, amb textos de Josep Maria Huertas Claveria i José Martí Gómez, mostra la ciutat del tardofranquisme mercès a tretze passejades temàtiques amb personatges populars de l’època: Manuel Pedrolo i els Encants de Sant Antoni, Francesc Candel i el cementiri de Montjuïc, Oriol Bohigas i l’altre modernisme, Néstor Luján i els restaurants, Francesc Pi de la Serra i els bars, Jose Maria Espinàs i els carrers de la ciutat, Estanislau Torres i els turons de Barcelona, Joan Marca i les biblioteques privades...

La Barcelona dels barris (1999)

Portada de La Barcelona dels barris (1999).

La segona edició de La Barcelona dels barris segueix sent, igual que la primera edició del 1991, una eina de treball per conèixer la ciutat i els seus barris, però és, sobretot, un reconeixement a les persones que hi viuen, treballen i en participen. Havien passat moltes coses i és indubtable que la ciutat havia sofert una gran transformació. Aquesta actualització de La Barcelona dels barris fa un recull explicatiu de les reivindicacions més importants del moviment veïnal de la Barcelona de finals dels anys noranta, també des d’una perspectiva sociològica.

Barcelona en lluita. El moviment urbà (1965-1996)

Portada de Barcelona en lluita.

En paraules de Vázquez Montalbán, aquest és “un llibre necessari que havia d’arribar de la mà de Josep M. Huertas, acompanyada de la de Marc Andreu. Huertas pertany a la primera onada de periodistes urbanistes dotats d’un coneixement crític de la ciutat i capaços d’utilitzar-ho per contribuir primer a la lluita contra la corrupció franquista i després a la vigilància de la reconstrucció democràtica urbana. Des d’aquest coneixement, els autors fan la història del moviment veïnal barceloní, una experiència de conscienciació i acció social que va ser el referent modèlic del naixement del moviment veïnal a tot Espanya”.

Barcelona: retrat(s)

Portada de Barcelona: retrat(s).

En plena ressaca olímpica, el germans Eugeni i Pedro Madueño, periodista i fotògraf, retraten els ambients humans de Barcelona que ens havien ocultat els anys de culte a l’arquitecte, a les inversions, al disseny i a les pedres. Un retrobament amb la ciutat en el sentit shakespearià que tant agradava citar a l’alcalde Maragall: “The city is the people” (‘la ciutat és la gent’).

La Barcelona dels barris (1991)

Portada de La Barcelona dels barris (1991).

“Aquest treball és un memoràndum de les associacions veïnals, un llistat de les reivindicacions que queden pendents i que considerem importants. No fem un balanç del treball fet. Estem convençuts que Barcelona seria molt diferent sense les lluites i les aportacions del moviment associatiu. Avui ens limitem a oferir les dades de 84 associacions. Hem fet l’esforç d’elaborar i editar aquest llibre per deixar constància que existim”. Així presentava la Favb la primera edició de La Barcelona dels barris, una obra que explica què és el moviment veïnal, per què lluita i quin model de ciutat defensa. El llibre tindria dues edicions més, publicades el 1999 i el 2008.